Om...

 

 

Varför en Ölbank?

Syftet är enkelt – att regelbundet träffas och ha kul . Ta en öl och för varje drucken öl även ”sätta in en öl på banken”. Det vill säga bidra med en summa som motsvarar en öl/ett glas vin till ett gott ändamål...

 

Medan vi dricker öl och umgås passar vi oftast på att lyssna på något trevligt föredrag och i slutet väljer vi hur dagens insättning fördelas. Om det ska skickas som ett bistånd till ett biståndsprojekt eller lånas ut till ett mikrolånsprojekt .

 

Idén till att skapa en ÖLBANK kommer från Kakbanken som startades av Peter Kelly och hans vänner i Göteborg 2006 . Kakbanken är en gör-det-själv-välgörenhet. Peter och han vänner träffas en gång i månaden, fikar och donerar till banken. De insamlade pengarna lånar de ut till människor i utvecklingsländer som vill försörja sig själva, s.k. mikrokrediter.

 

Skillnaden mellan Kakbanken och Ölbanken är två, dels att kakor bytts ut mot öl, dels att det inte enbart är mikrokrediter utan även bistånd.

 

På varje träff kommer det att finnas förslag på en organisation som behöver bistånd och ett mikrolånsprojekt. I slutet av aktiviteten kommer deltagarna tillsammans besluta om insamlade medel ska fortsätta läggas på hög, ges som ett bistånd eller att låna ut pengarna.

 

Tanken är inte att vi ska samla pengar på hög eller att de ska tas ut från banken. Det är bidrag som antingen skänks till en behövande organisation som arbetar med kvinnor och barn utsatta för våld eller lånas ut i form av mikrolån. Ett mikrolån kan vara på några hundra dollar upp till kanske tusen och har sedan förbestämd tid att betala tillbaks dem. Se ex. på KIVA. När den tiden gått får ÖLBANKEN som utlånare tillbaks pengarna. Självklart finns det risk att pengarna inte återbetalas, men enligt Kakbanken är återbetalningsgraden mer än 97 procent.

 

Vad gör vi när vi träffas?

Ta en öl, lyssna på häftiga föreläsare och satsa på olika bistånds- eller mikrolånsprojekt. Det är ett lustfyllt projekt helt enkelt och du behöver självklart inte vara med varje gång eller ens mer än en gång.

 

Anmäl dig gärna på ÖLBANKENs Facebooksida, där det kommer att finnas ett kalendarium för kommande evenemang.

 

Hur ofta?

Förhoppningsvis varje månad, men vi börjar med ett första tillfälle innan sommaren och utifrån det bestämma om det hinns fler innan sommaren och hur hösten kan se ut.

 

Vill du vara med och planera träffar är du hjärtligt välkommen!!

 

Om du inte vill anmäla dig via FB kan du mejla kerstin@olbanken.se

 

-------

 

Ölbanken drivs av Insamlingsstiftelsen Ölbanken som ansökt om att bli

registrerad i stiftelseregistret vid Länsstyrelsen i Västra Götaland..

Stiftselsens syfte är enbart att samla in

medel till bistånd med fokus utsatta kvinnor och barn

samt mikrolån tilll kvinnor.

 

ÖLBANKEN

 

Vi är ett gäng som ska tillsammans driver en ”bank”. Syftet är enkelt – att regelbundet träffas och ta en öl och för varje drucken öl även ”sätta in en öl på banken”. Medan vi dricker öl och umgås passar vi ibland på att lyssna på något trevligt föredrag. Läs mer under Om oss...

Copyright @ All Rights Reserved